woensdag 22 mei 2013

Wijn & Gezondheid

Waarom rode wijn goed voor u is
Als u straks aan het einde van de middag aantreedt voor de kantoorborrel, neem dan rode wijn in plaats van een biertje. Nieuw onderzoek toont aan dat door consumptie van één glas rode wijn per dag het risico op kanker significant afneemt.
Het is al langer bekend dat een paar glazen (rode) wijn een gunstig effect hebben op uw hart. Nu blijkt dat het rode nectar ook een goed middel is om het risico op longkanker te verkleinen, vooral bij rokers en ex-rokers.Witte wijn werkt nietTot die conclusie kwam Dr. Chun Chao van Kaiser Permanente Southern California uit Pasadena. Het gaat nadrukkelijk om rode wijn; bij testen met witte wijnen werden geen resultaten behaald. Dit betekent waarschijnlijk dat bepaalde stoffen die alleen in de rode wijn voorkomen, zoals resveratrol, de kankerwerende eigenschappen bevatten.

Procenten minder risicoChao en haar collega's onderzochten 84.170 mannen tussen de 45 en 69 jaar oud. Tussen 2000 en 2006 kregen 210 mannen uit die onderzoeksgroep longkanker. Nadat rekening was gehouden met allerlei factoren die van invloed zijn op het ontstaan van de ziekte (dat was bij eerder onderzoek de bottleneck), bleek dat het risico op longkanker langzaam kleiner werd bij het drinken van rode wijn, waarbij ieder glas extra dat de mannen per maand dronken een daling van 2% tot gevolg had.
De zware rokers in de onderzoeksgroep sorteerden het meeste resultaat: 4% minder kans op de dodelijke ziekte per glas rode wijn dat zij per maand dronken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten