donderdag 21 maart 2013

Wijn & bewaren?

Drink ze jong...of oud?
Is oud altijd lekkerder dan jong? En is een bestofte rode vijftiger die je tijdens een vroege voorjaarschoonmaak hebt opgeduikeld dus een goeie reden om een gat in de lucht (of tegen het kelderplafond) te springen?
Jammer, het is juist precies andersom: veruit de meeste wijnen worden niet beter naarmate je ze langer bewaart. Dit geldt voor veel van de rode en zelfs voor vrijwel alle witte wijnen.

Net als rosé zijn veel eenvoudige witte wijnen na één of max. twee jaar wel over hun hoogtepunt heen. Heb jij afgelopen zomer je kofferbak dus vol geladen met verdejo, sauvignon blanc of chardonneetjes, zorg dan dat tegen de volgende zomervakantie alles op is. Uitzonderingen vormen de betere rieslings, sauternes en grote bourgognes, die soms tot wel tientallen jaren kunnen rijpen.

Ook de meeste bubbelwijnen staan erom te springen snel te worden ontkurkt; alleen luxepaardjes zoals vintage champagne (bubbels gemaakt van druiven uit één specifiek jaar) houd je langer op stal, zo’n vijf tot tien jaar.
Rode wijn is normaal gesproken iets geduldiger dan witte en blijft sowieso wel twee jaar lekker. Behalve buitenbeentjes als de beaujolais primeur, die je ’t best binnen drie maanden opdrinkt. Blijvertjes zijn bijvoorbeeld een mooie bordeaux of bourgogne, amarone, chianti classico en de betere tempranillo’s. In vaten gerijpt, zijn deze wijnen zelfs na tien jaar nog goed te pruimen – lekkerder zelfs, met soms een doorrookte houtsmaak.

Hoe weet je nu of dat oudje uit je kelder nog te drinken is? Check het etiket of hanteer de vuistregel: hoe duurder de wijn, hoe langer hij kan rijpen. Of probeer ’m uit.


1 opmerking:

  1. http://urban-review.com/diver-find-vintage-bottles-of-champagne-off-the-coast-of-finland/
    Champagne van de zeebodem..
    Dat lukt alleen met Chamgpagne want de bubbels zorgen voor tegendruk voor de druk van het water. Met rode wijn wordt de kurk in de fles geperst onder water!

    BeantwoordenVerwijderen