dinsdag 19 maart 2013

Wijn & Australië

Het afgelopen weekend heb ik de 40e jarige verjaardag van mijn vrouw gevierd. Met een doos Australische Shiraz onder de arm op vrijdagmiddag naar huis, me verheugend op een gezellige avond. Wat bleek: deze wijn was een schot in de roos, gezien het aantal lege flessen en vele complimenten deze avond. Voor mij een reden om toch eens wat meer informatie over de Australische wijn te vinden.Geschiedenis van de Australische wijn
De Australische wijn is hét wijnsucces van de afgelopen decennia. Niet alleen in kwantiteit, want met hoogwaardige rode en witte wijnen staat wijn uit Australië ook kwalitatief aan de absolute top van de wijnwereld. De eerste Australische wijnstok arriveerde per schip in 1788, toen de Duitse kolonist Philip Schaffer voet aan wal zette. Enkele jaren later rapporteerden Franse wetenschappers aan Napoleon dat Zuid-Australië zeer geschikt was voor wijnbouw. En voegden hier onmiddellijk aan toe dat de Britten het totaal verkeerd aanpakten. Blijkbaar vermoedde zelfs Napoleon het enorme potentieel niet, anders had hij zijn vloot vast naar de Australische kust gezonden.

Australische Shiraz en Cabernet Sauvignon
Het succes van wijnland Australië hangt nauw samen met de Shiraz. De van oorsprong Franse druif begon in de valleien van Barossa en McLaren aan een tweede jeugd. Samen met Cabernet Sauvignon heeft Shiraz een belangrijk aandeel in de Australische reputatie als kwaliteitsland. In de valleien van Barossa en McLaren groeit de Australische Shiraz en Cabernet Sauvignon uit tot een toonaangevende rode wijn. Grote wijnhuizen als Penfolds en Lindemans verkopen jaarlijks miljoenen flessen, die overal ter wereld ontkurkt worden. Dikwijls bij maaltijden met gegrild vlees, zoals de Australische ‘steak down under’.

Wijnoutlet.nl heeft Shiraz, Cabernet Sauvignon en een Riesling van het Australische wijnhuis Shaw en zijn hier te bestellen.

Hier te bestellen wijn van Wijnoutlet

Meer informatie over Shaw hier: http://shawvineyard.com/

 The Shaw Story


Geen opmerkingen:

Een reactie posten