dinsdag 5 februari 2013

Wijn & proeven

Bij wijn proeven zijn jij en je zintuigen het allerbelangrijkste gereedschap. Vergelijk het met klusgereedschap dat je al in huis hebt, maar waarvan je nooit alle mogelijkheden hebt geprobeerd, zodat je er opnieuw en bewust mee aan de slag moet gaan.

Mijn top vijf op dit punt bestaat uit: houding, oren, neus, mond en ogen (ruwweg in die volgorde) - belangrijker geredschap is niet te bedenken. Samen vormen ze het fundament voor de opbouw en ontwikkeling van je proefvaardigheid en kennis.
Ik weet nog goed wat de Australische wijnschrijver Max Allen ooit zei: 'Benader wijn op dezelfde manier als leren fietsen. In de eerste plaats is er wat moed voor nodig - je moet het willen. Zet je voeten op de trappers en met een beetje hulp en geduld komt het vanzelf goed. In het begin voelt het misschien wat onwennig, maar al spoedig zul je geen hulp meer nodig hebben. Hoe zelfverzekerder je wordt, hoe gemakkelijker alles zal gaan. je leert hoe het werkt en vraagt je achteraf af waar je eerst zo tegen opzag'.

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om wijn vanuit een juiste houding te benaderen. Daar staat of valt alles mee. Probeer wijn met een open geest te benaderen. Word geen betweter en pin je niet vast op bepaalde landen, streken, druivenrassen of producenten. Experimenteer - probeer steeds iets nieuws en vergeet nooit dat er overal op de wereld geweldige wijn wordt gemaakt.

Smaak is persoonlijk en subjectief, dus dring je mening niet op aan anderen, maar blijf wel in jezelf geloven. vertrouw op je eerste indrukken - meestal kloppen die. Laat je niet teveel beïnvloeden door wat anderen zeggen, maar vergeet niet naar ze te luisteren. Je oren zijn je op één na belangrijkste gereedschap!
Dan is er nog de wijntaal! Het kan je gaan duizelen met al die proeftermen die in het rond vliegen, maar bedenk dan dat het bewust proeven het allerbelangrijkst is. Naarmate je daar beter in wordt, komen de woorden vanzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten